понедељак, 20. јун 2011.

АВЕ МАРИЈА или: ЈУБИЛЕЈ 70 ГОДИНА ФАРМАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ (подсећање)

05.05.2011 | 11:14 | Аутор: Јасна Загорац Симоновић

У оквиру обележавања јубилеја 70 година студија фармације на Универзитету у Београду, као и целокупне фармације у Србији, под покровитељством Министарства здравља и Министарства просвете Србије, 24. октобра 2009. одржана је прослава у великој сали Сава центра у Београду.

Иначе, Фармацеутски одсек при Медицинском факултету Београдског универзитета основан је 24. октобра 1939. године. У самосталну високошколску установу Фармацеутски факултет је прерастао 19. октобра 1945. Данас Фармацеутски факултет пролази кроз пројекте усклађивања са принципима болоњског процеса. Од оснивања до данас, Фармацеутски факултет у Београду завршило је око 10000 студената, од којих је специјализацију за потребе здравства завршило 1200, академску специјализацију 800, магистарске студије 327, а докторске студије 280 фармацеута.

Као што и приличи фармацеутској професији, тако је и ова прослава била „са стилом“, како је једноставним речима оценила једна од колегиница са којима сам била у непосредном друштву.

Тимски смо се сложиле да не седнемо у пети ред. Колегинице из разлога што се у првом реду другог дела сале лагодније седи, јер се испред налази празан простор, а ја и зато што сам се сетила да је било нешто у вези тих редова приликом недавне прославе ослобођења Београда којој је присуствовао руски председник Медведев, па ми некако лакну да не морам да „прескачем“ знамените људе...

А веровали или не, у самом првом знаменитом фармацеутском реду, седеле су живе и здраве колеге које су уписале фармацију 1939.године! Када је после уљудних говора декана фармацеутског факултета проф.др Наде Ковачевић, те Министра просвете Републике Србије Проф.др Жарка Обрадовића устала да нам се обрати Проф.др Зора Благојевић, страх и трепет Фармацеутског факултета, од које се и сада од страха тресе “фармацеутска хемија” кроз све баке, родитеље и децу који ланчано настављају традицију апотекара,.....Када је професорка чило устала, нисам могла да поверујем да је то иста особа која је генерације дочекивала преозбиљним, да будем фина па ипак кажем, смркнутим лицем! Када прођеш поред проф.Благојевић, то је било да се одмах стресеш и заборавиш бар 30% од оног што си перфектно научио, а ако си мало лабилнији, заборавиш и који си факултет уписао! Тако је то било...Не било!

Другарица Професор (без жеље да омаловажим звање другарице, али тако је то било), иначе веома заслужна за цивилизацијски ход фармацеуске едукативне струке, као да је сада две деценије бацила неком магичном формулом у бестраг, па неко дуго скривано ведро лице донела нама у сред Сава центра, далеко од школских клупа. Својим изузетним смислом за хумор увела нас је у грохот смеха, као права Госпођа фармацеут (без жеље да полтронишем).

Ето, у сваком човеку чучи то лепо добро!

А ко каже да “на западу нема ништа ново”, није баш у праву...Нов је добро увежбан хор Фармацеутског факултета који је извео химну “Гаудеамус игитур” уз коју смо сви пронашли студенте у себи и устали...Штета што (опет) г Медведев није мало продужио боравак, па чуо изведбу једне лепе украјинске песме...Уз те акорде, сваки би се разговор о јаком фармацеутском линку Русије и Србије тј СССР и Југославије завршио са Београдом као центром “евроатланске” фармацеутике, уз салве заједничких “здравих” пројеката....

А када нам запева и млади фармацеут солиста хора, помислих како је добро што више фармацију не уписују углавном девојке, јер са таквим гласом и изгледом многе би се девојке могле спотаћи да не дипломирају на време!

24. октобар 2009! – "Интернатионал Даy Оф Цлимате Ацтион". Преко 200 догађаја у 181 земљи широм света волонтерски је тога дана уприличено да се људи на планети опмену да се атмосферска концентрација ЦО2 налази на недозвољених 390 ппм. Да треба да се хитно смањи до 350 ппм.

А ја као подржавалац те акције, и тренутни “апстинент” деклинирајућих економских догађања, лењо сам тек послала линк пријатељима да се акцији придруже!

То само може “Српкиња”, па још фармацеут “од стила”, зар не?! Док су се у Њуијорку сливале информације шта је која земља све здружено урадила, у топлој сали Сава центра седела сам и уживала са драгим колегама слушајући, даље, дивну представу Атељеа 212 у којој су реномирани глумци (Тања Бошковић, Аљоша Вучковић, Катарина Жутић, Анита Манчић, Горан Султановић, Мира Пеић итд.) под палицом “кабаре-мајстора” Светозара Цветковића певали познате надахнуте нумере, а млади извођачи Јелена и Жарко извели и прави “холивудски” плес. Просто да се “Суботом увече” продужи до “Понедељка ујутру”! ....


Аве! Какав угљен диоксид, какав азот, какав кисеоник!....Када је танана црнокоса певачица (дубоко се извињавам што не знам име)...Када је Она, која је од разводнице у Народном позоришту, постала чланица Атељеа 212, запевала предивим гласом “Аве Мариа”, цео се Мендељејев систем распоредио, не само по сали Сава центра, већ по Планети земљи...Уформулисао се у све свемире...Постројио и оне елементе који ће тек бити откривени... Или већ јесу...


Где је уопште та фармацеутска мафија?

Где су 10000 фармацеута да врате лек леку?


Један од званичних говорника (извињавам се, не знам име) испричао је како је његов близак предак, уз прописивање рецепата сељацима у неком селу у Србији, увек говорио: “Узимај лек, али се и Богу моли!


На Планети на којој је “унапред” постало у моди чак и кад се додељују веома високе награде, ево и ја да замолим Бога јавно да унапред опрости мојим колегама који су се о професију дубоко огрешили (кроз црно тржиште лекова - од врха компанија и иституција до апотеке), а њих лепо молим да покупе своје грехе и учине са њима што је иначе с гресима чинити...Па да наредни Јубилеј фармацеута сачекамо сви чистог образа!


Паметна је то професија. Зна да вага...Увек са стилом...

Нема коментара:

Постави коментар